Tehnološki parkovi

Okvir za strateški razvoj Hrvatske 2006-2013, naglašava važnost intenzivnog razvoja znanja u industriji što upućuju na prijelaz prema ekonomiji temeljenoj na znanju kao Hrvatskom strateškom cilju. Stoga je razvoj znanosti, tehnoloških parkova i poduzetničkih inkubatora preduvjet za razvoj inovativnih znanja, start-up tvrtki i promociji Hrvatske kao napredne investicijske destinacije.

Tehnološki parkovi imaju za cilj podržati i poticati inovativne start-up tvrtke iz faze inkubacije, kroz proces razvoja proizvoda i usluga do ready-to-market faze. Osim toga, tehnološki parkovi ciljaju na međunarodne korporacije koje bi mogle pokrenuti R & D centre.

U cilju poticanja suradnje između sveučilišta i gospodarstva, posebice u području prirodnih znanosti, postoji TEMPUS, europski projekt za poticanje poduzetničkih aktivnosti i transfera tehnologija u obrazovanju (CREATE) koji podržava otvaranje tri Ureda za Poduzetništvo i Transfer Tehnologije na sveučilištima u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Kroz intenzivnu suradnju sa sveučilištima i tehnološki parkova, start-up tvrtke možu uspješno komercijalizirati svoje proizvode i usluge.
Poslovno-inovacijski centar Hrvatske (BICRO), osnovan od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pokrenula je različite programe: RAZUM, TEHCRO, VENCRO, IRCRO i KONCRO koji podržavaju razvoj poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama u smislu financiranja , povećanje konkurentnosti domaćih poduzeća i proizvoda te stvaranja svih preduvjeta za uspješan transfer tehnologije. BICRO programi nude atraktivne programe financiranja za start-up.

Tehnološki centri u Hrvatskoj:

Tehnološki park Zagreb
Centar za transfer tehnologije Zagreb
Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje
Tehnološki centar Split
Tehnološki park Varaždin

Centri za poduzetništvo i poslovni inkubatori u Hrvatskoj:

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-Neretvanske županije
Poduzetnički Centar Solin
Industrijski park Nova Gradiška
Centar za poduzetništvo Miholjac
Centar za poduzetništvo Osijek
Centar za poduzetništvo u Belom Manastiru
Skrad Poduzetnički inkubator (PIN)
Poduzetnički inkubator Sisak
Brodin Poduzetnički inkubator
Poduzetnički inkubator – Šibenik