Oko 80% vanjskotrgovinske razmjene hrvatskog gospodarstva radi pod uvjetima slobodne trgovine, odnosno Republika Hrvatska ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini s 38 zemalja (članovi EU27, EFTA članica, zemalja bivše Jugoslavije, Albanije, Turske, Moldavije i Makedonija).

Tko su vanjsko-trgovinski partneri Hrvatske?

Struktura hrvatske robne razmjene s inozemstvom ne pokazuje nikakve značajne promjene i više od polovice razmjene odvija se sa zemljama EU. Najznačajniji strani trgovinski partneri Hrvatske i dalje su Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina.

Koji su dominantni proizvodi hrvatskog izvoza i uvoza?

Izvoz % Uvoz %
Strojevi i transportni uređaji 28.8 Strojevi i transportni uređaji 32.2
Mineralna goriva i maziva 15.1 Proizvodi razvrstani prema materijalu 19.5
Razni gotovi proizvodi 14.9 Mineralna goriva i maziva 15.9
Proizvodi razvrstani prema materijalu 14.9 Razni gotovi proizvodi 11.6
Kemijski proizvodi 9.2 Kemijski proizvodi 10.8
Ostalo 17.1 Ostalo 9.6

Kako su uvozne carine regulirane?

Zakonski okvir stranog poslovnog odlučivanja Republike Hrvatske je u potpunosti u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te usklađenost sa pravnom stečevinom EU-a, i niz drugih zakona doprinijeli su značajno visoku razinu liberalizacije trgovine i olakšavanje stranom prometu roba i usluga (www.carina.hr/crotarifa.htm)

Carinska tarifa određuje uvozne carine na robu, što znači da se carina definirana unaprijed, a uvjeti uvoznice su tako poznati tijekom cijele godine unaprijed. Kao dodatak Carinskoj tarifi postoje dodatne carinske kvote navedene za svaku zemlju, i kvote za uvoz robe iz zemalja članica WTO-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *